lördag, oktober 11, 2008

olofström, som det var då

av en slump råkade jag trilla in på en sida som visar gamla, gamla och ännu äldre än gamla bilder på olofström, där jag är född och för tillfället bor. jag vet inte hur många töntpoäng jag har tjänat in nu, men jag har alltid tyckt att det har varit intressant att titta på bilder från förr i tiden. det kvittar egentligen vad motiven föreställer, men när det gäller stads- och ortbilder är det ju lite roligare om man känner igen sig. gäller det personbilder så kvittar det om man känner igen personerna eller inte. har en hel låda med gamla ateljébilder från 1900-talets början som jag kan titta på om och om igen utan att bli uttråkad. kan visa er dem någon dag. nu över till bilderna jag har vilat ögonen på tidigare i förmiddags. dessa blev mina favoriter:






bild 1)
östra storgatan på 1970-talet. vilka underbara färger på fotot!
bild 2)
gamla torget 1960. affären som syns på hörnan hette paris chic och var en damklädesaffär med två våningar. paris chic... kan man ha ett finare namn på en klädaffär?
bild 3)
polisen i olofström 1980. de har till och med motorcykel och allt. och titta vilka fina hattar! tänk att de jagade bovar och banditer i dem.
bild 4)
paris chic och bio grand 1975. bio grand ser exakt likadant idag. jag gillar när man behåller det gamla. fantastiskt snygg bild.
bild 5)
sjöbergs pub och konditori 1972. blev känt i tidningarna eftersom det var en sådan stökig miljö där. med stora rubriker kunde man läsa "olofström - en idyll på dagen och ett chicago på natten". begreppet ”lilla chicago” myntades. numera är byggnaden nerbrunnen, men när jag var liten låg där ett minilivs där alla tuffa ungdomar hängde i klungor på trapporna så att man knappt kunde komma in. där har även legat en leksaksaffär där det arbetade en jättegullig gubbe.

bilderna är tagna från http://bildarkiv.olofstrom.se/user där det finns en hel drös med bilder från bygden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag älskar att titta på gamla arkivbilder från ens hemstad. Det är spännande.

Lavallee sa...

ja, det är jätteintressant tycker jag! det finns så mycket historia och så kan man föreställa sig vad folk gjorde i byn/stan på deras tid. ^_^